Pečené papriky plnené šampiónovým krupotom

10:46

Cez víkend pršalo, a tak som mala viacej času na varenie aj trochu komplikovanejšieho jedla. Recept na pečené papriky som mala vymyslený už dávnejšie, ale až teraz som sa do toho pustila.
Inak ak sa vám nechce zapekať papriky, tak krupoto chutí výborne aj samé. Krupoto je skvelou a nutrične zaujímavejšou náhradou klasického rizota z bielej ryže. Aj keď nevravím, že také pravé talianske rizoto je na zahodenie. Občas si ho dám aj ja, lebo je fakt vynikajúce.

Jačmenné krúpy majú ale oproti bielej ryži obsahujú celé zrno a preto majú v sebe oveľa viac vitamínov a minerálnych látok. Ako ostatné obilniny je bohatý najmä na vitamíny skupiny B a E.
Jačmeň je výborným liekom pri chorobách tráviaceho traktu a žalúdočných vredoch. Pomáha obnovovať črevnú mikroflóru, preto je dobré ho jesť po užívaní antibiotík. Podnecuje funkciu pečene a reguluje hladinu tuku v krvi. Za zmienku stojí aj jeho inhibičná vlastnosť, vďaka ktorej sa mu pripisujú protirakovinové účinky.

Ja používam krúpy do varenia čím ďalej, tým radšej. Varia sa presne tak isto ako ryža. Možno o pár minút dlhšie. Mám ešte pár receptov s jačmennými krúpami v zálohe. Skúste napríklad hŕstkový šalát s fetou alebo  letnú polievku s riasou wakame. A ešte pripravujem recept na krupoto s pečenou cviklou, mňam!



Na 3 porcie budete potrebovať:

3 veľké červené papriky
150g šampiónov
100g mrazeného hrášku
1/2 hrnčeka jačmenných krúpov
1 menšia cibuľa alebo šalotka
1 dcl suchého bieleho vína
2 PL strúhaného Grana Padano
kúsok masla
1 PL olivového oleja
asi 3-4 dcl zeleninového vývaru (ak nemáte môže byť aj voda, nie bujón!!)
morská soľ

Najprv si pripravíme krupoto - presne tým istým spôsobom ako sa varí pravé talianske rizoto, ale s použitím jačmenných krúpov. Čiže na rozpálenom olivovom oleji restujeme do sklovata cibuľu, potom prihodíme nakrájané šampióny a necháme restovať pár minút. Potom prisypeme prepláchnuté krúpy, chvíľu restujeme a podlejeme vínom. Víno necháme asi 3 minútky na miernom plameni redukovať. Potom podlejeme vývarom a osolíme. Podlievame postupne za občasného miešania. Keď takmer všetka tekutina vsaje, podlejeme opäť a takto až kým nie sú krúpy uvarené. Keď sú krúpy už takmer mäkké, pridáme hrášok, kocku masla a vsypeme parmezán. Necháme ešte prevrieť a odstavíme.
Papriky si prekrojíme napoly a vydlabeme jaderníky. Naplníme ich krupotom, poukladáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 180 ºC na 20 minút. Po 20 minútach vyberieme, posypeme strúhaným parmezánom a necháme ešte na pár minút zvrchu zapiecť.
Podávame s listovým šalátom.
Dobrú chuť prajem! :)

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky