Tekvicové kari s cícerom

12:02

Kari som doteraz vôbec nevarievala. Všeobecne koreniny a práca s nimi nie je zrovna moja parketa. Nanajvýš tak nejaká bazalka, saturejka, bylinková soľ a samozrejme kurkuma.
Kurkuma u mňa v kuchyni nesmie chýbať. Toto korenie si zaslúži pri varení náležitú pozornosť.

A prečo? Toto žiarivo žlté korenie je v ázijských krajinách uznávaným prírodným liekom. Má schopnosť čistiť telo, pomáha pri trávení a liečbe tráviacej sústavy. Pôsobí protizápalovo a má význam aj pri prevencií rakoviny a Alzheimerovej choroby. Schopnosť organizmu využiť prospešné látky obsiahnuté v kurkume sa zlepšuje v kombinácií s olejom, ale najmä čiernym korením. Už jedna molekula čierneho korenia, piperínu, uľahčuje vstrebávanie cenných látok z kurkumy až 1000 násobne. Ak si chcete o kurkume prečítať niečo viac, kuknite na blog tejto múdrej žienky. Určite to stojí za prečítanie.



Na 3-4 porcie budete potrebovať:

2 hrnčeky na hrubo strúhanej tekvice
1 plechovka cíceru
2 väčšie paradajky nakrájané na kocky
1 cibuľa
2 pretlačené strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 sušená chilly paprička nakrájaná na drobno
1 ČL pretlačeného zázvoru - použila som lis na cesnak
2 ČL horčicových semienok
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL garam masaly
1/2 ČL mletého koriandru
1/2 ČL rímskej razce
1 hrnček ryže natural

Do hrnca vlejeme 1 PL olivového oleja a vsypeme horčicové semienka. Prikryjeme pokrievkou a na nízkej teplote necháme semienka asi minútu praskať. Potom pridáme zvyšok olivového oleja a na drobno nakrájanú cibuľu. Necháme smažiť do zklovata, potom prídáme prelisovaný cesnak a krátko osmažíme. Vsypeme paradajky, tekvicu a pridáme všetky koreniny. Pár minút smažíme, potom podlejeme trochou vody a asi 10-15 minút necháme dusiť. Nakoniec pridáme precedenú plechovku cíceru a necháme ešte 5 minút prevrieť. Podávame s ryžou natural alebo s iným druhom ryže. Dobrú chuť prajem!





You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky