Ružičkový kel má totiž veľa zdraviu prospešných účinkov. Pri jeho konzumácií sa v tele vytvárajú izocyanáty (ITC), ktoré majú dokázaný priaznivý účinok na podporu imunity a prevenciu rakoviny. Je asi 120 rôznych druhov ITC, ktoré majú odlišné účinky. Niektoré ITC pomáhajú odstraňovať z tela karcinogény, majú protizápalové a antioxidačné účinky. Iné ITC zase zabraňujú angiogenéze, čo je tvorba nových ciev pri raste nádoru, ktoré majú nádor vyživovať. Vybudovanie nových ciev je podmienkov vzniku rakoviny. Špeciálne ružičkový kel a brokolica sú bohatým zdrojom ITC s názvom sulforafán, ktorý chráni bunky pred akýmkoľvek poškodením DNA. Zmeny DNA buniek majú za následok tvorbu rakoviny. ITC dokonca vytvárajú v bunke akýsi ochranný štít, ktorý chráni bunku pred deštruktívnymi toxínmi, aby nenastalo jej poškodenie.
Kel spolu s brokolicou, karfiolom a kapustou patria medzi kapustovitú zeleninu, ktorá má preukázateľne najvýznamnejšie protirakovinové účinky spomedzi zeleniny a preto by sme ich mali zaradiť pravidelne do svojho jedálnička. Vyskúšajte ho teda napríklad pečený spolu z bulgurom a posypaný parmezánom.
Potrebujeme /na dve porcie/:
500g ružičkového kelu
4 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice olivového oleja
asi 20g stúhaného parmezánu
1 čajová lyžička tamari omáčky - alebo sójovej omáčky
1/2 hrnčeka celozrnného pšeničného bulguru
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Ružičkový kel si očistíme a prekrojíme na polovičky. Tri strúčiky cesnaku nečistíme a len ich prekrojíme na polku, jeden očistíme a prelisujeme. Prelisovaný cesnak zmiešame s dvoma lyžicami olivového oleja a tamari omáčkou. Kel spolu so strúčikmi a zvyšným olejom na pár minút orestujeme na panvici. Potom preložíme do zapekacej misy, premiešame s prichystanou zálievkou a dáme piecť do vyhriatel rúry na 180 ºC približne na polhodinu. Upečený kel podávame s bulgurom a postrúhaným parmezánom. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára