V poslednej dobe som si veľmi obľúbila stopkový zeler a často ho používam do varenia alebo aj do smoothie. Stonkový zeler je takmer zázračná rastlinka. Má množsvo zdraviu prospešných účinkov. Za zmienku stojí najmä jeho dezinfekčný účinok vďaka aromatickým siliciam, ktoré obsahuje. Zeler teda napomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, rozpúšťa hlieny, dezinfikuje sliznice a zabíja mikroorganizmy. V prípade, že ste chorí, je najlepšie jesť ho čerstvý alebo si z neho pripraviť zelerovú šťavu. Za zmienku stojí aj jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerálov a vlákniny.
Myslím, že sa ho rozhodne oplatí zaradiť do svojho jedálnička. A môžte ho skúsiť napríklad takto:
Potrebujeme /asi na 3 porcie/:
1/2 menšieho karfiolu
asi 200 gramov uvarenej čiernej alebo červenej fazule
1 cibuľa
4 stonky stopkového zeleru
1/2 hrnčeka quinoi
2PL ľanové semiačka
3PL olivový olej
1ČL tamari omáčky alebo sójovky
soľ
Karfiol si umyjeme a rozoberieme na menšie ružičky. Dáme variť do osolenej vriacej vody na 8-10 minút. Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľku, na kocky nakrájame zeler a premyjeme quinou. Cibuľku speníme na olivovom oleji, pridáme zeler a pár minút restujeme. Potom pridáme quinou, podlejeme jedným hrnčekom vody, posolíme a necháme prikryté variť, kým sa nevyvarí všetka voda. Potom už len všetko spolu premiešame vo veľkej miske spolu s mojím dresingom: 1ČL tamari omáčky, 1PL olivového oleja a štava z citróna. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára