- varím z jednodruhových surovín (žiadne polotovary a podobné umeliny) - používam najmä zeleninu, strukoviny, rôzne druhy obilnín (pšeno, quinoa, pšeno, jačmenné krúpy, bulgur)
- vyhýba sa rafinovanému cukru a rôznym sladeným nápojom a cukrovinkám
- zásadne nevyprážam (ani na Vianoce)
- nepoužívam margaríny ani žiadne nátierkové rastlinné maslá
- mäso varím maximálne 2-3x do týždňa a keď mäso, tak z domáceho chovu - nikdy nie zo supermarketu
- a ešte k mäsu - keď mäso, tak so zeleninou, dusenou, čerstvou, akoukoľvek. Zelenina obsahuje množstvo vlákniny, ktorá pomáha mäso lepšie stráviť. Nie je nič horšie ako keď si k rezňu zabijete ryžu alebo zemiaky. Úplne tým zabrzdíte celý metabolizmus, podporíte zápalové procesy v tele a navyše váš organizmus musí na strávenie takého jedla vynaložiť veľké množstvo energie, takže sa nečudujte keď ste po takomto obede ospalí a súci na šlofíka.
- bielu pšeničnú múku nahrádzam rôznymi druhmi celozrnných múk - špaldová, pohánková, amarantová, cícerová
- namiesto bielej ryže používam vždy celozrnnú - najviac nám chutí od značky Lagris
Ale to je už trochu na inú tému, o ktorej sa rozpíšem možno nabudúce.
Len toľko som chcela, dole máte receptík :)
Asi na 4 porcie potrebujeme:
1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu
1/2 hrnčeka bielej quinoi
1 hrnček varenej hnedej fazule alebo 1 konzerva fazule
1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
1/2 hrnčeka mrazenej zelenej fazuľky
1 hlávka brokolice
200g šampiónov
4 strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ
Kuskus osolíme, zalejeme 2-násobkom vriacej vody, prikryjeme a necháme napučať. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme šampióny, osolíme a restujeme, kým nepustia trochu šťavy. Potom pridáme hrášok a zelenú fazuľku, pár minút dusíme a následne pridáme varenú fazuľu. Necháme prehriať a odstavíme. Vo vriacej osolenej vode uvaríme ružičky brokolice, potom primiešame k zeleninovej zmesi. Kuskus premiešame s uvarenou quinoou a následne so zeleninovou zmesou. Môžme ešte trochu poliať olivovým olejom a pokvapkat tamari omáčkou a premiešať. Toto jedlo perfektne chutí aj za studena, posypané strúhaným parmezánom alebo klíčkami alfalfa. Prajem dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára