Makovo-jablkový koláčik

12:28

Keďže je tu víkend, mám pre vás už tradične recept na nejakú mlsku. Tentokrát som piekla makovo-jablčný koláčik z bezlepkovej amarantovej múky. Amaranth, alebo tiež známy ako láskavec, je bezlepková veľmi drobná obilnina.
Múka z amaranthu obsahuje pomerne vysoký podiel vlákniny a z nutričného hľadiska je veľmi zaujímavá. Nachádza sa v nej pomerne vysoký obsah železa, vápnik, horčík, zinok, draslík a vitamíny skupiny B, C a E. Obsahuje tiež esenciálnu aminokyselinu lyzín, z mastných kyselín zase kyselinu linolovú. Lyzín je nevyhnutným stavebným prvkom pre všetky bielkoviny v tele. Hrá hlavnú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov a pri produkcií telesných hormónov, enzýmov a protilátok.
Kyselina linolová patrí zase medzi omega-6 mastné kyseliny, ale mastných kyselinách sa rozpíšem možno niekedy inokedy.
Teraz poďme už prejsť na recept.



Potrebujeme:

1 hrnček mletého maku
1 hrnček jemných ovsených vločiek
1 vajce
2 PL amaranthovej múky
50g masla
100-150 ml hustého pohánkového mlieka
2 nahrubo nastrúhané jablká
2 PL kokosového cukru
2 ČL prášku do pečiva
1 balenie škoricového trstinového cukru

Všetky ingrediencie spolu jemne premiešame a dáme piecť asi na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 ºC. Takisto vynikajúci na raňajky s kvalitným maslom. Dobrú chuť prajem!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky