utorok 13. septembra 2016

3 zdravé nátierky na párty aj na všedný deň

Dnes som si pripravila článok rovno na prípravu rovno troch nátierok, ktoré som chystala prednedávnom na oslavu. Všetkým veľmi chutilo, každému najviac niečo iné. Ja som si najviac obľúbila nátierku z hokkaido tekvice, aj preto ju uvádzam ako prvú. Ale každá mala dačo do seba. Nátierky som servírovala s grisinami a s krájanými uhorkami a paprikami. Len tak bez pečiva a napriek tomu nikomu nič nechýbalo :)

Recepty sú veľmi jednoduché, aj keď si vyžadujú trochu dlhšiu prípravu, pretože niektoré suroviny na nátierky treba dopredu upiecť. Na prípravu nátierok používam mixovaciu nádobu, ktorá bola v príslušenstve k ponornému mixéru (niečo takéto). Mixovaciu nádobu používam aj na sekanie orechov do koláčov, prípravu pesta a podobne. Je to fakt super vec, bez ktorej sa už v kuchyni nezaobídem.


Nátierka z pečenej hokkaido tekvice

Táto nátierka ma prekvapila svojou krémovosťou a lahodnou chuťou. Chutila úžasne a zjedla sa ako prvá. Môže sa použiť aj ako náplň do raviol, ale mne sa s cestovinami doma nechce prpliť. Aj keď pravda je, že to neviem :D


Suroviny:

1/2 menšej tekvice hokkaido
1 balenie syra Lučina alebo iného krémového syra (cca 120g)
1 PL syra Grana Padano
4 PL olivového oleja
pár lístkov čerstvej bazalky
bylinková soľ

Hokkaido vydlabeme a aj so šupkou nakrájame na kocky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a premiešame s olivovým olejom a bylinkovou soľou. Pečieme na 180 ºC 20-30 minút.
Necháme vychladnúť a potom mixneme so všetkými ostatnými surovinami.



Cviklová nátierka s fazuľou

Čo by som to bola za cvikláčku, keby tu chýbala cviklová nátierka. Od cvikly má nátierka zaujímavú nasladlú chuť. Nátierka sa perfektne hodí aj k plackám, napríklad pohánkovej. Recept na placky určite časom pridám.

Suroviny:

1 konzerva fazule Borlotti (alebo obyč bielej fazule)
100-150g pečenej cvikle (recept nájdete tu)
1 strúčik cesnaku
1 PL olivový olej
1 PL tahini (sezamovej omáčky)
1 PL citrónovej šťavy
morská soľ podľa chuti

Keď nám pečená cvikla vychladla, mixneme spolu všetky suroviny. Ak je nátierka veľmi hustá, pridáme ešte trochu oleja. Nátierku ozdobíme sezamovými semiačkami.





Tapenáda z olív Kalamata

Tapenáda je tradičnou stredomorskou špecialitou, ktorej základ tvoria olivy, kapary a olivový olej. Má podobné využitie ako pesto. Môžete ju použiť na cestoviny, na dochutenie šalátov alebo na mäso. Má pomerne výraznú chuť, ak neobľubujete slané, vynechajte sardelky a spravte len základný recept. 

Suroviny:

1 balenie olív Kalamata (približne 120g)
1 PL kapár
3-4 ks sardeliek (podľa toho kto má ako rád slané)
1 PL olivového oleja

Olivy vykôstkujeme a všetko spolu rozmixujeme. Ozdobíme kaparami a podávame s grisinami alebo celozrnným pečivom a zeleninkou. Tapenáda výborne chutí aj s bruschettou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára