Ale dnes mám recept ešte na úplne inú nôtu. Pripravovala na Mikuláša ako takú slávnostnejšiu večeru. A musím povedať, že už dávno sme si tak dobre nepochutnali. Možno to bolo aj tým vínkom, ktoré keď už bolo treba kvôli receptu načínať, tak bolo škoda nedopiť ;)
Konzistencia je niečo medzi polievkou a takým omáčkovým jedlom. Hodí sa k tomu krajec kváskového chlebíka, ale zasýti aj samostatne.
Na 4-5 porcií budete potrebovať:
5 menších cvikiel
5 mrkiev
2 petržleny
1 veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
3 zemiaky
80g oravskej slaniny
hrsť sušených hríbov
1 konzerva bielej fazule
1-2 PL paradajkového pretlaku
2-3 dcl suchého červeného vína
1 ČL sušeného tymiánu
4 ks bobkového listu
1 ČL solčanky alebo vegety bez glutamánu
čierne korenie
soľ
- Najprv si namočíme sušené hríby do misky s vodou. Zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky, prípadne kolieska.
- Slaninku si nakrájame na drobno a dáme do stredne veľkého hrnca na mierny plameň smažiť, aby pustila masť.
- Po pár minútach k nej pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania restujeme. Ak slanina pustila málo masti, tak pridáme trochu slnečnicového oleja.
- Keď je cibuľa usmažená do sklovata pridáme do hrnca aj ostatnú zeleninu a ešte pár minút restujeme.
- Potom podlejeme červeným vínom a necháme trochu zredukovať. Po pár minútkach pridáme všetky koreniny. Vlejeme hríby aj spolu s vodou a primiešame paradajkový pretlak. Dolejeme vodou tak, aby bola zelenina celá ponorená a ešte kúsok navyše.
- Za občasného miešania necháme prebublávať asi 35 minút alebo kým nie je koreňová zelenina takmer mäkká.
- Do hrnca vhodíme očistené a nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia.
- Nakoniec vmiešame konzervu fazule, necháme prevrieť a odstavíme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára