Približne na dva plechy budete potrebovať:
2 hrnčeky uvareného cíceru
1/2 maslovej tekvice (kľudne môžte použiť aj celú)
pár lyžíc cícerovej múky
1 PL jablčného octu
šťava z 1 citróna
5 strúčikov cesnaku
2 PL sezamovej pasty tahini
voda z vareného cíceru na zriedenie
5 PL olivového oleja
sezamové semiačka na posypanie
koreniny a bylinky
1/2 ČL kajanského korenia (alebo chilly)
1 ČL kurkumy
2 ČL mletej papriky
1/4 ČL mletého koriandra
1/2 ČL rímskej rasce
1/2 ČL mletého čierneho korenia
2 hrste čerstvého petržlenu (pôvodne tam má ísť koriander, ale ten sa bežne ťažko dá zohnať)
1 hrst čerstvého kôpru
soľ
- Maslovú tekvicu ošúpeme, vydlabeme a nakrájame na väčšie kocky.
- Vložíme do hrnca, podlejeme pol hrnčekom vody. Osolíme a prikryté dusíme do zmäknutia.
- Uvarenú tekvicu necháme trochu vychladnúť, potom vložíme so všetkými surovinami okrem sezamových semiačok a múky do kuchynského mixéra a rozmixujeme do hladka. Ak sa zmes ťažko mixuje, lebo je hustá, podlejeme trochou vody z uvareného cíceru.
- Cesto na falafel premiestnime do misky a vmiešame cícerovú múku podľa potreby. Cesto by malo byť akurát, ani veľmi husté, lebo bude suché, ani príliš riedke, lebo sa bude roztekať a nebude držať tvar.
- Cesto sa bude dosť lepiť, takže polievkovou lyžicou odoberáme malé kôpky, z ktoých na plechu lyžicou vytvarujeme placky.
- Pomocou pierka potreme po vrchu olivovým olejom a posypeme sezamovými semiačkami.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne pol hodinu alebo kým sa falafel nesfarbí do zlatista.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.
Podobné recepty:
Brokolicový falafel
Batátové placky s pečenou červenou kapustou
Cviklové fašírky so zemiakovo kvakovou kašou
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára