Zapekany karfiol s quinoou

12:41

Dnes som si pre vás pripravila recept na zapekaný karfiol s quinoou. Je to výborné vegetariánske jedlo alebo príloha k mäsu. Karfiol sa predsa nemusí zakaždým len vyprážať. A v kombinácií s cheddarom a quinoou chutí fakt perfektne. Neviem, či poznáte a používate v kuchyni quinou. Je to pseudoobilnina so zaujímavou jemne orieškovou chuťou, je veľmi jednoduchá na prípravu a obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Obľubujú ju najmä vegetariáni a vegáni, lebo je v nej všetkých 9 esenciálnych aminokyselín ako živočíšna bielkovina a preto plnohodnotne nahrádza mäso. Obsahuje aj veľké množstvo fytonutrientov a flavanoidov, ktoré pôsobia ako prevencia proti rakovine. Takisto je bohatá aj na mangán, horčík, kyselinu listovú, fosfor a tryptofán. To všetko sú zložky, ktoré by sa mali v našej strave nachádzať a v bielej múke ani lúpanej ryži ich rozhodne nenájdete. Je síce trochu drahšia (zatiaľ najlacnejšiu som ju objavila v DMku, 6 eur za 500g), ale rozhodne sa ju oplatí aspoň raz za čas zaradiť do jedálnička. Varí sa presne ako ryža, ale v pomere s vodou 1:1. A teraz už k receptu...



Čo budeme potrebovať:
1 väčší karfiol
1 hrnček varenej quinoi
2 kyslé smotany
2 vajcia
2 strúčiky cesnaku
250g nahrubo nastrúhaného syru cheddar
1/2 lyžičky kurkumy

Karfiol vhodíme do vriacej osolenej vody a povaríme max na 10 minút. Potom scedíme a necháme trochu vychladnúť. Medzitým si rozmiešame smotanu s vajíčkami, roztlačeným cesnakom, soľou, kurkumou a 1/3 nastrúhaného cheddaru. Karfiol si rozoberieme na drobné ružičky, zmiešame v zapekacej mise s uvarenou quinoou, zalejeme smotanovou zmesou a celé dobre premiešame. Posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť na 25-30 minút do predhriatej rúry na 180ºC

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky