Čo pridávam do každého smoothie a prečo

11:21

Smoothie je perfektné, ľahko stráviteľné jedlo nabité živinami. Na rozdiel od ovocných a zeleninových štiav obsahuje aj vlákninu. Vláknina je veľmi dôležitou zložkou zdravej stravy, ale to už väčšina dobre vie. Ale možno menej z vás vie, že vláknina sa delí na rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina je stráviteľná a v tele sa z nej vytvára akýsi gél, ktorý má výhodu v tom, že dokáže zasýtiť aj na dlhší čas. Nerozpustná vláknina je logicky nestráviteľná, prechádza tráviacim traktom bez porušenia. Jej význam je zase prečistiť tráviaci trakt a napomôcť organizmu v peristaltike čriev.

 Ja si smoothie robievam na raňajky takmer každý deň počas celého leta. Pokiaľ je dostupné sezónne ovocie, tak sa to snažím využiť naplno. Vždy si však spravím zásoby ovocia aj do mrazničky, najmä čučoriedky a ríbezle. Tie su na mrazenie perfektné, lebo veľmi nemenia konzistenciu. Ostatné ovocie v mrazničke dosť zmäkne a zmľandravie, ale to tiež asi každý ovláda.

Tento článok je ale o tom, čo v mojom smoothie nemôže chýbať a prečo to doň pridávam. Aké to má výhody a benefity pre organizmus. A čo to teda je?

Základ môjho smoothie tvoria vždy:


Ľanové semiačka
Sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré patria medzi esenciálne. To znamená, že si ich telo nevie samé vyrobiť. Musíme och prijímať v strave. Stačí tak 1-2 PL za deň a máte obsiahnutú celú dennú dávku omega-3. Omega-3 je v rastlinnej ríši pomerne vzácny, preto majú ľanové semienka hlavne pri vegetariánskej avegánskej strave veľký význam, tvoria až 57% ich celkového obsahu tuku.
Čo je na omega-3 zaujímavé a možno ste to nevedeli je fakt, že dokážu prispievať k potláčaniu zápalových procesov vyvolaných pohybom. To je dosť dôležité najmä pre športovcov, pretože pri vysokej fyzickej záťaži sa zápalové procesy v tele tvoria vo väčšej miere. Tieto esenciálne mastné kyseliny hrajú aj dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Učia totiž telo efektívne spaľovať tuk ako zdroj energie, čím sa pri športe zlepšuje vytrvalosť.
Svojím obsahom tuku ľanové semiačka napomáhajú vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch (A,E,D,K). Je veľmi dôležité, aby sa semiačka pred zjedením rozdrvili alebo pomleli, pretože inak prejdú trávením bez rozloženia a telo z nich nemá žiadny efekt. Preto je ideálne pridať do smoothie a rozmixovať spolu so všetkým ostatným.
Účinnosť ľanových semienok údajne zvýšime, ak ich zamiešame do tvarohu alebo jogurtu, to však nie je veľmi využiteľná info pre prípravu smoothie.

Banán
Banán celému smoothie dodá príjemnú sladkú chuť, neutralizuje a zjemní ostatné chute. Sú ideálne na štart do nového dňa alebo pred športovou aktivitou, lebo sú okamžitým a výdatným zdrojom energie.
Sú bohaté na fruktózu, ktorá patrí medzi ovocné cukry spolu s glukózou. Oproti glukóze (tá je bohato zastúpená napríklad v ďatloch) má však nižší glykemický index. To znamená, že nezdvihne do takej mieri cukor v krvi. Spáli sa pomalšie ako glukóza a preto poskytne dlhšie trvajúcu energiu.
Navyše banány obsahujú nezanedbateľné množstvo draslíka a fosforu. Draslík je elektrolyt, ktorý je dôležitý najmä pre športovcov, lebo čiastočne zodpovedá za kontrakcie hladkého svalstva. Draslík sa z organizmu stráca potením a je dôležité ho pravidelne doplňovať. Navyše draslík reguluje rovnováhu tekutín, čím napomáha telu udržiavať si hydratáciu.

Konopný proteín
Konopný proteín obsahuje všetkých 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje prijať v potrave, lebo si ich nedokáže samé vyrobiť. Konopné aminokyseliny pomáhajú posilniť imunitný systém a urýchliť regeneráciu. Má protizápalové účinky, čo je kľúčové pri oprave mäkkých tkanív poškodených fyzickou aktivitou. To je síce zaujímavé viac-menej len pre športovcov a aktívnych ľudí. Ale už len obsah všetkých esenciálnych aminokyselín je aj pre nešportovca prospešný a významný.
Konopný proteín je ľahko stráviteľný a vtrebateľný, preto nezaťažuje trávenie a poskytuje telu okamžitý zdroj výživy.
Tento proteín obziahnutý v konope napomáha pri metabolizme tukov (takisto ako omega-3, čiže dvojitá nálož). Telu umožňuje jednoduhšie využiť tukové zásoby, čo okrem spaľovania tukov podnieti telo aj k lepšiemu výkonu a vytrvalosti. Konopný proteín je tepelne neupravovaný, preto obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov, kvalitných tukov, antioxidanto, vlákniny a chlorofylu. Chlorofyl je silno zásadotvorný, čo je ďalšie plus.


Klíčky
Najčastejšie pridávam do smoothie naklíčenú pohánku alebo výhonky alfalfa (valeriánky) a ďateliny, lebo majú neutrálnu chuť a neovplyvnia výslednú chuť smoothie.
Klíčky sú významným zdrojom vitamínov, enzýmov a minerálov v oveľa koncentrovanejšej podobe ako v dospelej rastline. Je ich veľmi jednoduché vypestovať doma a vaše raňajkové smoothie nutrične pozdvihnú o level vyžšie. O klíčení časom pridám aj samostatný článok, tak sa nejdem veľmi rozpisovať.


Toto sú moje obľúbené kombinácie:


banán + čučoriedky



banán + hruška + baby špenát



banán + hruška + zázvor



banán + marhule + arašidové maslo






You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky