Karfiol s čiernou fazuľou a quinoou

23:18

Dnes mám pre vás recept, ktorý vznikol veľmi spontánne. Patrí medzi tie z kategórie "čo dom dal". Mala som v chladničke zvyšok uvarenej fazule a stonkového zeleru. V Lidli mali akciu na karfiol a recept bol na svete. Áno, zvyknem kupovať zeleninu aj v supermarketoch, keď nie je iná možnosť. Myslím si, že aj takáto zelenina je lepšia ako žiadna. A polemizovať nad tým, či je rovnako výživná ako domáca a nakoniec si preto nekúpiť žiadnu je hlúposť.
V poslednej dobe som si veľmi obľúbila stopkový zeler a často ho používam do varenia alebo aj do smoothie. Stonkový zeler je takmer zázračná rastlinka. Má množsvo zdraviu prospešných účinkov. Za zmienku stojí najmä jeho dezinfekčný účinok vďaka aromatickým siliciam, ktoré obsahuje. Zeler teda napomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, rozpúšťa hlieny, dezinfikuje sliznice a zabíja mikroorganizmy. V prípade, že ste chorí, je najlepšie jesť ho čerstvý alebo si z neho pripraviť zelerovú šťavu. Za zmienku stojí aj jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerálov a vlákniny.
Myslím, že sa ho rozhodne oplatí zaradiť do svojho jedálnička. A môžte ho skúsiť napríklad takto:




Potrebujeme /asi na 3 porcie/:

1/2 menšieho karfiolu
asi 200 gramov uvarenej čiernej alebo červenej fazule
1 cibuľa
4 stonky stopkového zeleru
1/2 hrnčeka quinoi
2PL ľanové semiačka
3PL olivový olej
1ČL tamari omáčky alebo sójovky
soľ

Karfiol si umyjeme a rozoberieme na menšie ružičky. Dáme variť do osolenej vriacej vody na 8-10 minút. Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľku, na kocky nakrájame zeler a premyjeme quinou. Cibuľku speníme na olivovom oleji, pridáme zeler a pár minút restujeme. Potom pridáme quinou, podlejeme jedným hrnčekom vody, posolíme a necháme prikryté variť, kým sa nevyvarí všetka voda. Potom už len všetko spolu premiešame vo veľkej miske spolu s mojím dresingom: 1ČL tamari omáčky, 1PL olivového oleja a štava z citróna. Dobrú chuť!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky