Makovo-banánový koláč bez múky a cukru
8:23Máme tu víkend a tak som si pre vás pripravila recept na zdravý koláčik, aby bolo čo mlsať aj bez výčitiek. Tentokrát som opäť použila banány, ale v kombinácií s makom, kokosom a vločkami. Koláčik je bez múky a bez pridaného cukru. Viem si ho perfektne predstaviť aj na raňajky spolu s nejakým ovocím alebo smoothie a máte energiu až do obeda.
Mak mi v koláčoch veľmi chutí a je výborný aj čo sa výživovej hodnoty týka. Obsahuje najmä veľké množstvo vápnika, taktiež železo, horčík, omega 3 a 6 mastné kyseliny a kyselinu listovú, o ktorej som písala čosi aj v predošlom článku. Mak je oveľa lepším a hodnotnejším zdrojom vápnika ako mliečne výrobky, z ktorých sa vápnik oveľa tažšie vstrebáva. Ba dokonca mliečne výrobky údajne naopak vápnik z kostí odoberajú. Najmä ženy asi ocenia, že mak priaznivo pôsobí na vlasy, nechty a pokožku. Takisto reguluje hladinu cholesterolu v krvi, upokojuje a zlepšuje spánok a mnoho ďalším priaznivých účinkov, ktoré nám poskytuje príroda v podobe maku. Bez použitia akýchkoľvek liekov a doplnkov stravy. Stačí sa len trošku viacej zamýšlať nad tým, čo jeme.
Potrebujeme:
200g maku - polovicu som pomlela, polovicu nie
100g ovsených vločiek
60g strúhaného kokosu
2 zrelé banány
2 vajcia
150g bieleho jogurtu
150-200g hustého ovseného mlieka /môžte nahradiť Alpro rastlinnými mliekami, v tom prípade dajte viacej vločiek/
2 ČL vínneho kameňa
1 PL agáve sirupu
4-6 sušených ďatlí
maslo na vymastenie plechu
okrúhla forma na pečenie s priemerom 30cm
Banány rozmixujeme s ovseným mliekom, pridáme vajcia a zmiešame so všetkými ostatnými surovinami okrem ďatlí. Ďatlami ozdobíme koláč a dáme piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 ºC. Cez leto sa chystám nahradiť ďatle slivkami alebo čerešňami, už sa teším keď bude sezóna.
Dobrú chuť!
0 komentárov