Grilovaný hermelín so zelerovými hranolkami

23:15

Zelerové hranolky sú už väčšine z vás asi notoricky známe. Vynikajúco chutia a sú skvelou náhradou klasických zemiakových hranoliek, hlavne ako príloha k mäsu. Majú sicé pomerne vysoký glykemický index (85), ale zato glykemickú nálož, ktorá je pri príjme potravy podstatnejšia je veľmi nízka. A chcete vedieť ako je rozdiel medzi týmito dvoma pojmami?
Glykemický index (GI) je číselný údaj, ktorý určuje ako rýchlo sa cukor obsiahnutý v potravinách vstrebáva do krvného obehu. Ukazuje nám teda o koľko skonzumovaná potravina zvýši hladinu cukru v krvi. Udáva len to, aký vysoký má potravina GI, ale neudáva, koľko potravina obsahuje sacharidov v danom množstve, v danej porcii. Preto sa zaviedol aj nový pojem, a to glykemická nálož (GL - glycemic load). Tento parameter pomáha určiť, koľko sacharidov obsahuje jedna porcia danej potraviny. Počíta sa nasledovne: GL=GI*hmotnosť uhľovodíkov(g)/100. Uhľovodíky sú sacharidy obsiahnuté v danej potravine.

Dúfam, že som vás dnešnou teóriou neunudila k smrti. Vrhnime sa teda radšej na recept :)


Na 2 porcie potrebujeme:

2ks syra hermelín alebo encián
1ks väčšieho zeleru
asi 20g strúhaného syra typu parmezán
olivový olej
sušený tymián
bylinková soľ
brusnicový kompót alebo niečo podobné :)
alobal


Zeler si očistíme a nakrájame na tenké hranolčeky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme olivovým olejom. Posolíme, posypeme sušeným tymiánom a poriadne premiešame. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ºC program nastavený na "vrtuľku". Kým sa zeler pečie pripravíme si syr. Potrieme ho olivovým olejom, posolíme a zabalíme do alobalu. Po cca polhodine pečenia zeleru prihodíme do rúry syry na druhom plechu. Keď sú hranolky takmer upečené, vyberieme ich, posypeme parmezánom, zvýšime teplotu v rúre a necháme ešte na pár minút zapiecť. Hranolky a hermelín podávame s brusnicovým kompótom alebo s niečím sladkým toho typu podľa chuti. Dobrú chuť prajem!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky