Jahodovo-rebarborová bublanina

8:24

Keďže tu máme víkend, pripravila som si pre vás opäť niečo sladké a takmer bez výčitiek. Tentokrát jahodovo - rebarborový koláčik zo špaldovej a pohánkovej múky a s použitím ryžového sladu namiesto cukru.

Ryžový slad je vynikajúca alternatíva cukru, aj keď najlepšie je necukriť a nejesť sladké vôbec. Ale čo by to bol predsa za život, keby sme si občas nedopriali :) A preto je dobré využívať pri pečení a varení rôzne náhrady cukru, pretože všetko je lepšie ako rafinovaný biely cukor.

Biely cukor je totiž vyrábaný rafináciou z cukrovej repy pri veľmi vysokých teplotách. Tento proces zbavuje cukor akýchkoľvek živín, minerálov a vitamínov. Okrem toho, že cukor je iba prázdnou kalóriou, má množstvo škodlivých účinkov pre organizmus. Medzi tie, o ktorých ste už určite počuli, patrí obezita, cukrovka a srdcovo-cievne ochorenia. Ale možno ste nevedeli, že pravidelná konzumácia cukru môže spôsobiť aj Alzheimerovu chorobu, zníženie obranyschopnosti organizmu a väčšiu chorobnosť, väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny - pretože rakovinové bunky sa živia najmä glukózou.

Medzi výborné náhrady bieleho cukru okrem ryžového sladu patria napríklad kokosový cukor, med, brezový cukor, prírodný trstinový cukor, melasa - je tmavohnedej farby a vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej repy alebo trstiny , panela - vyrába sa z vylisovanej trstinovej šťavy. 
Ryžový slad je vyrábaný pomalým prírodným procesom, pri ktorom sú celé zrnká ryže narušované, až sa postupne zmenia na hustú sladkú tekutinu. Je chuťovo nevýrazný, čo je výhodou, pretože neovplyvňuje chuť pokrmov ako napríklad melasa. A jeho najväčšou výhodou je nízky glykemický index, len 25.

Dúfam, že som vás aspoň trochu presvedčila a odhovorila od používania bieleho cukru a inšpirovala čí ho môžte nahradiť. Tak sa poďme teda pustiť do pečenia :)



Potrebujeme:

500g jahôd
200g rebarbory
1 hrnček pohánková múka
1 hrnček špaldová múka celozrnná
2 vajcia
1 hrnček oleja - použila som slnečnicový
3 PL kokosový cukor
2 PL ryžový slad /môžte nahradiť medom/
3 ČL vínny kameň /bezfosfátový kypriaci prášok/
1 balíček trstinového cukru s vanilkovou príchuťou
štipka soli

Na cesto si zvlášť premiešame tekuté a sypké zložky a nakoniec ich zmiešame spolu. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, navrch poukladáme ovocie a posypeme balíčkom vanilkového cukru. Pečieme asi polhodinku pri teplote 180 ºC.

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky