Batáty s kelom a šošovicou
5:28Vymýšľať vegetariánske jedlá ma neskutočne baví. Najradšej varím zeleninu v kombinácií s roznymi strukovinami, ako je to aj v tomto prípade. Jedlo telu dodá potrebné vitamíny, minerály, vlákninu a bielkoviny obsiahnuté v strukovinách. Nie že by som mäso vôbec nejedávala, ale jeho prípravu si až tak nevychutnám. A musím sa aj priznať, že príprava mäsa nie je moja parketa. Na to sú podľa mňa špecialisti muži a u nás doma to platí do bodky :)
Aj keď nejaký mäsový receptík sa sem už žiada ako soľ, ešte tu totiž nie je ani jeden. Veď raz príde ten správny čas.
Zatiaľ vyskúšajte môj recept na sladké zemiaky s kelom, snáď vám to tí chlapi doma neošomrú :)
Na 4 porcie potrebujeme:
2 väčšie batáty
1 a pol hrnčeka šošovice
5 veľkých listov kučeravého kelu
2 veľké skoré cibuľky
50g kozieho syra
1 PL olivového oleja
2 bobkové listy
4 ks celého čierneho korenia
Šošovicu deň vopred namočíme. Potom šošovicu zlejeme, dáme ju variť spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením a trochou soli. Medzitým dáme do druhého hrnca variť vodu, v ktorej budeme blanšírovať kel. Kelové listy očistíme a nakrájame. Keď sa voda začne variť, osolíme ju a na pár minút do nej dáme variť kel. Časť vývaru z kelu si odložíme bokom, potom ňou budeme zalievať zemiaky. Cibuľu si nakrájame na drobno, batáty očistíme a nakrájame na kocky. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku do sklovata, potom k nej pridáme batáty. Pár minút restujeme a podlejeme vývarom z kelu len toľko, aby boli celé batáty ponorené. Varíme do mäkka, primiešame šošovicu a kel a necháme prehriať. Ak treba, ešte dosolíme. Podávame s rozdrobeným kozím syrom. Dobrú chuť!
0 komentárov