Mrkvová kaša s červenou šošovicou
13:00Pôvodne mal byť toto recept na polievku, ale trochu som neodhadla množstvo zeleniny a keby som kašu zriedila na polievku, tak by sme ju asi ani za tyždeň nezjedli. Ale musím povedať, že ako kaša s vareným domácim vajíčkom chutila perfektne a výborne zasýtila.
To, že mrkva je dobrá pre náš zrak vie aj malé dieťa. Ale vedeli ste, že mrkva pomáha aj pri srdcovo-cievnych ochoreniach, a že pomáha znižovaž hladinu cholesterolu v krvi? Tiež napríklad pomáha pri prechladnutí, pôsobí proti vzniku obličkových kameňov, žalúdočných vredoch, artritíde a dne. Je uznávanou posilňujúcou potravinou pri chorobe a vyčerpaní.
A asi každý vie, že mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Betakarotén je však rozpustný iba v tukoch, preto je dobré mrkvu kombinovať napríklad s olivovým olejom.
Mrkva na rozdiel od väčšiny zeleniny (výnimku tvoria ešte napríklad paradajky), je cennejšia pre organizmus tepelne upravená, pretože pri varení sa steny buniek narúšajú a lepšie sa z mrkvy uvoľnia zdraviu prospešné látky.
Na 4 kráľovské porcie potrebujeme:
5 veľkých mrkiev
5 menších zemiakov
1/2 hrnčeka červenej šošovice
2 mladé cibuľky aj s vňaťou
1l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
kúsok masla
1/2 ČL kurkumy
solčanka
soľ, čierne korenie
Na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak, potom pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zemiaky. Ešte chvíľu restujeme, prisypeme kurkumu a ostatné koreniny, zalejeme vývarom a necháme variť do zmäknutia. Ak je málo vývaru, tam prilejeme ešte trochu vody. 10 minút pred koncom varenia primiešame prepláchnutú šošovicu a necháme dovariť. Potom už len rozmixujeme a podávame s vareným vajíčkom a čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!
0 komentárov