Gratinovaná tekvica hokkaido s patizónom

12:00

O hokkaido tekvici a najmä jej výživovej hodnote som sa zmienila už v minulo článku. Čo som zabudla napísať je, že tekvicu netreba vôbec šúpať, pri kuchynskej úprave šupka úplne zmäkne. V šupke sú tiež ukryté cenné živiny a bola by ich škoda.

Hokkaido má príjemnú nasladlú chuť, no navzdory svojej sladkej chuti má nízky obsah cukru. Jej sladká chuť sa ešte zvýrazní napríklad pri pečení. Nakrájanú na kocky vysypeme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a môžme pokvapkať aj trochou medu. Netreba sa toho medu báť, chutí to potom fakt senzačne. Takto upečenú ju zužitkujete napríklad na raňajky s jogurtom alebo granolou. Možno sa vám to zdá divoká kombinácia, ale myslím, že to stojí za vyskúšanie.



Na 3-4 porcie budete potrebovať:

1/2 tekvice hokkaido
1 malý patizón
250g kyslej smotany
1-2 vajcia
150g syru cheddar
1/2 hrnčeka uvarenej quinoi
1 strúčik cesnaku
morská soľ
vegeta bez soli

Tekvicu  a očistený patizón si nakrájame na kocky a vsypeme do zapekacej misy. Trochu posolíme a premiešame s quinoou. V miske si rozmiešame smotanu, vajíčka, pretlačený strúčik cesnaku a vegetu. Cheddar si nastrúhame na hrubo, trochu primiešame do smotany a zvyšok si odložíme bokom. Smotanovú zmes vylejeme do zapekacej misy k tekvici a poriadne premiešame. Posypeme zvyšným syrom a dáme piecť na 40-50 minút do rury vyhriatej na 180 ºC. Podávame so šalátom alebo len tak samé. Dobrú chuť prajem!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky