Letná hŕstková polievka s riasou wakame
8:51Nedávno som si kúpila v obchode so zdravou výživou sušené riasy wakame a kombu. Bola som zvedavá a už dlho som riasy chcela vyskúšať. Nevedela som však čo s nimi, ako chutia a ako ich vlastne pripraviť. Toto je prvý recept v ktorom som ich vyskúšala. Nabudúce skúsim s nimi niečo na štýl rizota. Každé riasy sa však pripravujú trochu ináč, vždy treba postupovať podľa návodu na obale. Niektoré stačí namočiť, iné treba variť až pol hodinu a pod.
Riasy ma veľmi lákali kvôli ich nutričnému bohatstvu. Sú nabité minerálmi a stopovými prvkami, z ktorých najväčšie zastúpenie má železo a vápnik. Hladiny vápnika a železa sú také vysoké, že pokojne nahradia mliečne výrobky a mäso. A čo je ešte zaujímavejšie, riasy v sebe skrývajú aj vysokohodnotné bielkoviny a teda aj dôležité aminokyseliny. Riasy obsahujú aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamín A, E a C. Ale sú aj z jedným z mála, ak nie jediným, zdrojom vitamínu B12
Ďalšou veľkou výhodou rias je, dokážu telo účinne detoxikovať. Vedia na seba naviazať toxíny a ťažké kovy, ktoré potom spolu s riasami vylúčime z tela von. Tým pádom pomáhajú predchádzať rôznym civilizačným chorobám. Niet divu, že Japonci, ktorí patria medzi najväčších konzumentov rias sa dožívajú takého vysokého veku. Niečo na tom bude :)
Tak teda hurá do varenia!
Na 5 litrový hrniec polievky budete potrebovať:
4 stredné zmiaky
4 mrkvy
1 kaleráb
1 menšia cuketa
1/2 póru
1 cibuľa
5 stredných šampiónov
1 plátok riasy wakame /zoženiete v obchode so zdravou výživou/
1/2 hrnčeka hŕstky - ja som použila jačmenné krúpy, 2 druhy šošovice a špaldu
1 PL olivového oleja
solčanka
Najprv si namočíme do vody riasu wakame, nech nám zmäkne. Cibuľu si nakrájame na drbno, všetku zeleninu načistíme a pokrájame na kocky, pór na kolieska. Zeleninu si rozdelíme, do jednej misky dáme takú, ktorá sa varí dlhšie, čiže mrkvu, kaleráb a šampióny. Túto zeleninu budeme na začiatky restovať na oliváči. V druhej miske bude zelenina, ktorú pridáme do polievky až neskôr, lebo sa uvarí rýchlo: zemiaky, cuketa, pór. Do väčšieho hrnca si dáme zohriať olivový olej, prisypeme cibuľu a restujeme do sklovata. Pridáme restovať koreňovú zeleninu spolu so šampiónmi a restujeme pár minút. Potom zalejeme vodou (ja používam horúcu vodu z kanvice, urýchli to varenie), vsypeme hŕstkovú zmes a osolíme. Riasu wakame si nakrájame na menšie plátky a vhodíme do polievky. Prikryté varíme na miernom plameni asi 15 minút, potom vsypeme zvyšnú zeleninu a dovaríme do zmäknutia. Hŕstková polievka vydrží v chladničke maximálne 2-3 dni, pretože kvôli hŕstke pomerne rýchlo začne kysnúť. Dobrú chuť!
0 komentárov