3 zdravé nátierky na párty aj na všedný deň
11:27Dnes som si pripravila článok rovno na prípravu rovno troch nátierok, ktoré som chystala prednedávnom na oslavu. Všetkým veľmi chutilo, každému najviac niečo iné. Ja som si najviac obľúbila nátierku z hokkaido tekvice, aj preto ju uvádzam ako prvú. Ale každá mala dačo do seba. Nátierky som servírovala s grisinami a s krájanými uhorkami a paprikami. Len tak bez pečiva a napriek tomu nikomu nič nechýbalo :)
Recepty sú veľmi jednoduché, aj keď si vyžadujú trochu dlhšiu prípravu, pretože niektoré suroviny na nátierky treba dopredu upiecť. Na prípravu nátierok používam mixovaciu nádobu, ktorá bola v príslušenstve k ponornému mixéru (niečo takéto). Mixovaciu nádobu používam aj na sekanie orechov do koláčov, prípravu pesta a podobne. Je to fakt super vec, bez ktorej sa už v kuchyni nezaobídem.
Nátierka z pečenej hokkaido tekvice
Táto nátierka ma prekvapila svojou krémovosťou a lahodnou chuťou. Chutila úžasne a zjedla sa ako prvá. Môže sa použiť aj ako náplň do raviol, ale mne sa s cestovinami doma nechce prpliť.Suroviny:
1/2 menšej tekvice hokkaido1 balenie syra Lučina alebo iného krémového syra (cca 120g)
1 PL syra Grana Padano
4 PL olivového oleja
pár lístkov čerstvej bazalky
bylinková soľ
Hokkaido vydlabeme a aj so šupkou nakrájame na kocky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a premiešame s olivovým olejom a bylinkovou soľou. Pečieme na 180 ºC 20-30 minút.
Necháme vychladnúť a potom mixneme so všetkými ostatnými surovinami.
Cviklová nátierka s fazuľou
Čo by som to bola za cvikláčku, keby tu chýbala cviklová nátierka. Od cvikly má nátierka zaujímavú nasladlú chuť. Nátierka sa perfektne hodí aj k plackám, napríklad pohánkovej. Recept na placky určite časom pridám.Suroviny:
1 konzerva fazule Borlotti (alebo obyč bielej fazule)100-150g pečenej cvikle (recept nájdete tu)
1 strúčik cesnaku
1 PL olivový olej
1 PL tahini (sezamovej omáčky)
1 PL citrónovej šťavy
morská soľ podľa chuti
Keď nám pečená cvikla vychladla, mixneme spolu všetky suroviny. Ak je nátierka veľmi hustá, pridáme ešte trochu oleja. Nátierku ozdobíme sezamovými semiačkami.
Tapenáda z olív Kalamata
Tapenáda je tradičnou stredomorskou špecialitou, ktorej základ tvoria olivy, kapary a olivový olej. Má podobné využitie ako pesto. Môžete ju použiť na cestoviny, na dochutenie šalátov alebo na mäso. Má pomerne výraznú chuť, ak neobľubujete slané, vynechajte sardelky a spravte len základný recept.Suroviny:
1 balenie olív Kalamata (približne 120g)1 PL kapár
3-4 ks sardeliek (podľa toho kto má ako rád slané)
1 PL olivového oleja
Olivy vykôstkujeme a všetko spolu rozmixujeme. Ozdobíme kaparami a podávame s grisinami alebo celozrnným pečivom a zeleninkou. Tapenáda výborne chutí aj s bruschettou.
0 komentárov