Klíčky môžte potom až niekoľko dní skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Okrem šalátov môžete surové klíčky pridávať do uvarených polievok, posypať nimi akékoľvek jedlo alebo ich pridať do smoothie. Vždy ich však používame surové, aby sme neprišli o cenné termolabilné vitamíny.
My pestujeme klíčky celú zimu a nevieme si to vynachváliť. Medzi moje najobľúbenejšie patria reďkovkové, ktoré som použila aj v dňešnom šaláte s pošírovaným vajíčkom.
Na 1 porciu budeme potrebovať:
5-6 listvo šalátu - ja som použila odrodu Lollo rosso
2 hrste klíčkov reďkovky a fazuľky mungo
hrsť chlebových krutónov
1 čerstvé vajíčko
1 PL olivového oleja
50ml octu
soľ
čierne korenie
- Do hrnca si dáme variť vodu, v ktorej budeme pripravovať stratené vajce.
- Medzitým si premyjeme a potrháme šalát, zmiešame v miske s kličkami, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a premiešame. Nakoniec pridáme aj krutóny.
- Vajce si pripravíme podľa receptu na stratené vajce. (tu)
- Hotové vajíčko vyberieme z hrnca deravou naberačkou a položíme na servítku, aby sa vajíčko osušilo od vody.
- Potom položíme na vrch šalátu a žĺtko do polky narežeme aby vytieklo.
- Osolíme a posypeme mletým čiernym korením a hneď podávame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára