Shakshuka s baklažánom a cícerom

8:33

Kto si láme hlavu a jazyk čo znamená tento ktkolomný názov jedla, tak ja vám to prezradím :)
Shakshuka je vegetariánske jedlo pôvodom z Blízkeho východu, ktorého základ tvorí paradajková omáčka a vajíčka. Je to vynikajúce a rýchle jedlo na prípravu a zároveň veľmi variabilné. Môžte do neho pridať hocijakú zeleninu, ktorá sa vám bude do shakshuky hodiť a takisto koreniny môžte použiť od výmyslu sveta. Je to v podstate na štýl nášho leča, ale vajíčka sú pridané a uvarené v celku na vrchu omáčky. Na Blízkom východe toto jedlo podávajú väčšinou na raňajky, ale je veľmi vhodné aj ako obed či večera v kombinácií s čerstvým šalátom.  Ja som k shakshuke pripravila flatbread - na panvici spravený chlieb. Recept pridám, keď budem stíhať.



Na 4 kráľovské porcie budete potrebovať: 

1 baklažán nakrájaný na menšie kocky
1 červená cibuľa nasekaná nadrobno
2 prelisované strúčiky cesnaku
300g šampiňónov nakrájaných na menšie kúsky
1 konzerva paradajok
1 konzerva cíceru
1 PL paradakového pretlaku (môžte aj vynechať)
200ml pasírovaných paradajok (paradajkovej omáčky)
2 PL olivového oleja
1 ČL údenej papriky
koreniny: koriander, rímska rasca, zázvor, chilli, kardamón, nové korenie, bazalka
soľ

  • Do hlbšej panvice vhodnej aj na pečenie v rúre rozpálime olivový olej a dáme naň pražiť cibuľu.
  • K cibuli pridáme šampiňóny a baklažán, posolíme a na strednom plameni restujeme kým baklažán nezmäkne a nezhnedne.
  • Potom vlejeme paradajky, paradajkovú omáčku, cesnak, všetky koreniny a dôkladne premiešame. Necháme na miernom ohni pozvoľna variť ešte asi 10-15 minút.
  • Nakoniec vmiešame aj cícer, rozbijeme dve vajíčka a vylejeme ich na vrch pripravenej zmesi.
  • Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov zapnutú na vrchný ohrev.
  • Pečieme približne 15 minút, kým sa vajíčko neurobí.
  • Podávame napríklad s flatbread chlebom alebo chlebom naan. Recet bude čoskoro! ;)

Vyskúšajte aj tieto recepty:

Cvikla po burgundsky










Cuketový eintopf s cícerom a paradajkami










 Baklažánová polievka s cícerom a paradajkami

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky