Vege boloňská omáčka s karfiolom

12:57

Nič sa nevyrovná chuti podstivej bolonskej omáčky, ktorá sa varí niekoľko hodín, aby sa všetky chute dôkladne prepojili. No schválne, komu som nenarobila chute? Ja som však pripravila rýchlejšiu a jednoduhšiu vegetariánsku verziu, ktorá je navyše ľahšia pre naše trávenie.
Veľmi rada takéto vege omáčky kombinujem s pohánkou, či quinoou miesto cestovín. Obilniny majú predsa len nižší glykemický index ako cestoviny a sú obohatené o vlákninu a množstvo iných minerálnych látok, ktoré v cestovinách nenájdeme.
Skúste aj vy vymeniť cestoviny napríklad za ryžu natural, či pohánku. Uvidíte, že chuť jedla to nijako zásadne neovplyvní. A budete mať dobrý pocit, že ste jedli o trošku zdravšie ;)



Na 4 porcie budete potrebovať:

1/4 karfiolu
1 menšia červená cibuľa nakrájaná na drobno
1 konzerva lúpaných krájaných paradajok
1/4 hrnčeka červenej šošovice
1 ČL sušeného cesnaku
2 PL olivového oleja
1 PL balzamico octu
sušený tymián, oregano, bazalka
soľ, čierne korenie
štipka trstinového cukru 

  • Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a rozmixujeme v kuchynskom robote na "ryžu".
  • Do stredne veľkého hrnca dáme zohriať olivový olej a speníme na ňom cibuľku. 
  • Po chvíľke pridáme aj karfiol a cesnak a ešte pr minút restujeme. 
  • Potom vlejeme konzervu paradajok, primiešame šošovicu, koreniny, soľ a cukor. 
  • Zriedime troškou vody, prikryjeme pokrievkou a na  miernom plameni varíme, kým šošovica nezmäkne.
  • Podávame napríklad s varenou quinoou. Na 4 porcie postačí tak 1 hrnček, varíme v dvojnásobnom množstve vody

Ak vás recept zaujal, vyskúšajte aj tieto:

Ružičkový kel s bulgurom a šošovicou










Vegánska boloňská omáčka s cuketou

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky