Vege boloňská omáčka s karfiolom
12:57Nič sa nevyrovná chuti podstivej bolonskej omáčky, ktorá sa varí niekoľko hodín, aby sa všetky chute dôkladne prepojili. No schválne, komu som nenarobila chute? Ja som však pripravila rýchlejšiu a jednoduhšiu vegetariánsku verziu, ktorá je navyše ľahšia pre naše trávenie.
Veľmi rada takéto vege omáčky kombinujem s pohánkou, či quinoou miesto cestovín. Obilniny majú predsa len nižší glykemický index ako cestoviny a sú obohatené o vlákninu a množstvo iných minerálnych látok, ktoré v cestovinách nenájdeme.
Skúste aj vy vymeniť cestoviny napríklad za ryžu natural, či pohánku. Uvidíte, že chuť jedla to nijako zásadne neovplyvní. A budete mať dobrý pocit, že ste jedli o trošku zdravšie ;)
Na 4 porcie budete potrebovať:
1/4 karfiolu
1 menšia červená cibuľa nakrájaná na drobno
1 konzerva lúpaných krájaných paradajok
1/4 hrnčeka červenej šošovice
1 ČL sušeného cesnaku
2 PL olivového oleja
1 PL balzamico octu
sušený tymián, oregano, bazalka
soľ, čierne korenie
štipka trstinového cukru
- Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a rozmixujeme v kuchynskom robote na "ryžu".
- Do stredne veľkého hrnca dáme zohriať olivový olej a speníme na ňom cibuľku.
- Po chvíľke pridáme aj karfiol a cesnak a ešte pr minút restujeme.
- Potom vlejeme konzervu paradajok, primiešame šošovicu, koreniny, soľ a cukor.
- Zriedime troškou vody, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme, kým šošovica nezmäkne.
- Podávame napríklad s varenou quinoou. Na 4 porcie postačí tak 1 hrnček, varíme v dvojnásobnom množstve vody
Ak vás recept zaujal, vyskúšajte aj tieto:
Ružičkový kel s bulgurom a šošovicou
Vegánska boloňská omáčka s cuketou
0 komentárov