Karfiol, tipy na recepty a prečo je dobré ho papať

10:31


Vedeli ste, že karfiolu je až 5 rôznych farebných odrôd? Biela, žltá, fialová, zelená a oranžová? Domáce odrody sú u nás dostať od júna do októbra, v ostatných mesiacoch sa karfiol dováža prevažne z južnej Európy. Pri výbere karfiolu si dajte pozor, aby bola hlávka karfiolu pevná a listy nezvädnuté. V sáčku vám karfiol vydrží v chladničke niekoľko dní a takisto sa dá uskladniť aj v mrazničke, keď ho trochu predvaríte.



Karfiol je veľmi zdravou zeleninkou, povedala by som, že jednou z najzdravších. Má množstvo zdraviu prospešných účinkov a navyše je nízkokalorický. Pri jeho konzumácií sa v tele vytvárajú izocyanáty (ITC), ktoré majú dokázaný priaznivý účinok na podporu imunity a prevenciu rakoviny. Je asi 120 rôznych druhov ITC, ktoré majú odlišné účinky. Niektoré ITC pomáhajú odstraňovať z tela karcinogény, majú protizápalové a antioxidačné účinky. Iné ITC zase zabraňujú angiogenéze, čo je tvorba nových ciev pri raste nádoru, ktoré majú nádor vyživovať. Vybudovanie nových ciev je podmienkov vzniku rakoviny. ITC dokonca vytvárajú v bunke akýsi ochranný štít, ktorý chráni bunku pred deštruktívnymi toxínmi, aby nenastalo jej poškodenie.
Karfiol spolu s brokolicou, kelom a kapustou patria medzi kapustovitú zeleninu, ktorá má preukázateľne najvýznamnejšie protirakovinové účinky spomedzi zeleniny a preto by sme ich mali zaradiť pravidelne do svojho jedálnička. Tieto vlastnosti sú najúčinnejšie, keď je zelenina čo najšetrnejšie upravená a fytolátky sa uvoľňujú žutím a narúšaním buniek tejto zeleniny. Čiže upravovať najlepšie na pare a čo najlepšie požuť :)


Množstvo ľudí  kafiol pripravuje len vyprážaný alebo zapekaný, no dúfam, že sa mýlim a nikomu tým neukrivdím. Čudovali by ste sa však aké zázraky sa dajú s touto zeleninou v kuchyni stvárať.

Vedeli ste, že sa dá z neho pripraviť karfiolová ryža? Tá sa doslova pýta k mäsu ako príloha. Stačí keď surový karfiol rozmixujete na drobno – na tzv. ryžu, opražíte ho na troške oleja a pridáte soľ, poprípade iné koreniny napr. kurkumu alebo kari (dobrý recept nájdete tu). Použiť ju môžte rovnako ako klasickú ryžu, chuť je síce trošku iná, ale je výborná. Aj keď môjmu milému sa to veľmi nepozdávalo, no k mäsu je to určite lepšia voľba ako klasika. A prečo? Nebude vám po jedle tak ťažko, vďaka vláknine sa bude mäso ľahšie tráviť a verte-neverte, určite to povedie aj k úbytku váhy.
Z karfiolu sa dá pripraviť aj cesto na pizzu v paleo prevedení, teda bez sacharidov. Tú som ešte neskúšala, ale recept si môžte pozrieť napríklad tu. Vynikajúce sú aj karfiolové vafiny – opäť sa mixne karfiol, premieša s nastrúhaným tvrdým syrom a vajíčkom, naplní sa vymastený plech na mafiny a upečie sa (perfektný recept napríklad tu).  



Na záver ponúkam aj zopár mojich receptov na využitie karfiolu:

 Karfiol s čiernou fazuľou a quinoou
 Pečený karfiol s tekvicovým pyré

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky