Mungo dhal s cuketou, mrkvou a slzovkou
2:37Toto je jedlo, ktoré varievam, keď ma nenapadne nič kreatívnejšie. Dhal je veľmi vďačný na spotrebovanie akejkoľvek zeleniny. Veľmi sa do neho hodí mrkva, karfiol, či hrášok. Ja som k mrkve pridala ešte cuketu, ktorej sa ako každý rok urodilo neúrekom. Dodala jedlu na objeme a pritom bez prebytočných kalórií.
K dhalu ako príloha asi najlepšie pasuje ryža, ale chutí výborne aj s pohánkou alebo quinoou.
Na 4 porcie budete potrebovať:
1 hrnček fazuliek mungo
2 PL slzovky (môžte vynechať)
1 menšia cuketka nastrúhaná na hrubo
3-4 väčšie mrkvy nakrájané na kolieska
1 väčšia cibuľa pokrájaná na drobno
6 strúčikov cesnaku nasekaných na drobno
1 PL paradajkového pretlaku
1/2 ČL kari korenia
1/2 ČL kurkumy
čierne korenie
soľ
1 PL masla ghee alebo olivového oleja
- V stredne veľkom hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do sklovita a pridáme k nej cesnak.
- Potom vmiešame všetky ostatné suroviny okrem cukety, podlejeme 1 hrnčekom vody a prikryté pokrievkou necháme na mierno plameni variť do zmäknutia. V prípade potreby ešte prilejeme viac vody.
- Keď je mungo fazuľka uvarená, tak do dhalu vmiešame cuketu a necháme ešte pár minút povariť a máme hotovo. Nastrúhanej cukete stačí fakt kratučký čas varenia.
Vyskúšajte aj iné recepty na dhal:
Dhal zo strúhanej tekvice
Dhal s hokkaido tekvicou a šampiňónmi
Pohánkový dhal s hráškom a slzovkou
0 komentárov