Šošovicová sekaná s cuketou, mrkvou a mrkvovým pyré
12:34Recepty tohto typu sú strašne vďačné, lebo sú jednoduché na prípravu a zužitkujete pri nich akúkoľvek zeleninu. Ja som potrebovala minúť cuketu, ktorej je momentálne neúrekom a už neviem ako ju všetku spotrebovať. S cuketou je to ako nekonečný príbeh, konečne sa mi podarí poslednú domíňať a babka, kamoška, ocino mi donesú ďalších 5 :D
Aj vy ste na tom s cuketami podobne?
Na tortovú zapekaciu formu o priemere 24 cm budete potrebovať:
(asi 8 porcií)
Sekaná
1 hrnček šošovice
5-7 mrkiev nastrúhaných na hrubo
1 stredne veľká cuketa nastrúhaná na hrubo
200g strúhaného syra (použite napr. cheddar)
3 cibule nakrájané na drobno
5 strúčikov cesnaku nasekaných na drobno
2 vajcia
soľ
kurkuma
údená paprika
2 hrste čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
4 ks bobkového listu
1 PL olivového oleja
Mrkvovo zemiakové pyré
1kg skorých zemiakov
1kg mrkvy
soľ
50-80g masla
1 ČL sušeného cesnaku
- Deň vopred namočenú šošovicu zlejeme, spolu s bobkovým listom uvaríme do mäkka a scedíme.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľku do sklovita, potom k nej pridáme cesnak.
- Uvarenú šošovicu rozmixujeme v robote, ale nie úplne na kašu. Trochu šošovice môže ostať aj v celku.
- Vo veľkej mise zmiešame spolu všetky suroviny, zmesou naplníme zapekaciu misu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 45 minút.
- Mrkvové pyré pripravíme tak isto ako klasickú zemiakovú kašu: uvaríme do mäkka zvlášť mrkvu, zvlášť zemiaky. Zlejeme, do každého hrnca zvlášť pridáme maslo, soľ a sušený cesnak a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Potom už len premiešame jednu kašu s druhou a máme hotovo :)
- Sekaná chutí výborne teplá, ale aj na studeno.
0 komentárov