Kuskus s quinoou a zeleninou

12:30

V poslednej dobe sa fakt vyžívam v príprave vegánskych jedál. Ale v žiadnom prípade nemôžem o sebe tvrdiť, že som vegán. Rada si dám aj dobrý syr, aj mäso či kvalitnú slaninku. Nie som zástancom žiadneho stravovacieho štýlu či trendu. Zásadou môjho stravovania by som zhrnula asi takto:

  • varím z jednodruhových surovín (žiadne polotovary a podobné umeliny) - používam najmä zeleninu, strukoviny, rôzne druhy obilnín (pšeno, quinoa, pšeno, jačmenné krúpy, bulgur)
  • vyhýba sa rafinovanému cukru a rôznym sladeným nápojom a cukrovinkám 
  • zásadne nevyprážam (ani na Vianoce)
  • nepoužívam margaríny ani žiadne nátierkové rastlinné maslá
  • mäso varím maximálne 2-3x do týždňa a keď mäso, tak z domáceho chovu - nikdy nie zo supermarketu
  • a ešte k mäsu - keď mäso, tak so zeleninou, dusenou, čerstvou, akoukoľvek. Zelenina obsahuje množstvo vlákniny, ktorá pomáha mäso lepšie stráviť. Nie je nič horšie ako keď si k rezňu zabijete ryžu alebo zemiaky. Úplne tým zabrzdíte celý metabolizmus, podporíte zápalové procesy v tele a navyše váš organizmus musí na strávenie takého jedla vynaložiť veľké množstvo energie, takže sa nečudujte keď ste po takomto obede ospalí a súci na šlofíka. 
  • bielu pšeničnú múku nahrádzam rôznymi druhmi celozrnných múk - špaldová, pohánková, amarantová, cícerová
  • namiesto bielej ryže používam vždy celozrnnú - najviac nám chutí od značky Lagris 
Sme asi jediný tvor na tejto planéte, ktorý má veľa možností pri výbere potravy a často sa to obracia v náš neprospech. Zvieratá majú inštinkty a v prírode sotva nájdete zviera, ktoré by bolo obézne. Človeku tieto inštinkty a pudy evolúciou takmer otupeli. Preto je veľmi dôležité premýšlať nad tým, čo jeme a aký to má úžitok, prípadne negatívny efekt pre naše telo. Naša potrava by mala byť vyvážená a nabitá mikroživinami, ktoré podporujú naše zdravie a obranyschopnosť organizmu...
Ale to je už trochu na inú tému, o ktorej sa rozpíšem možno nabudúce.

Len toľko som chcela, dole máte receptík :)


Asi na 4 porcie potrebujeme:

1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu
1/2 hrnčeka bielej quinoi
1 hrnček varenej hnedej fazule alebo 1 konzerva fazule
1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
1/2 hrnčeka mrazenej zelenej fazuľky
1 hlávka brokolice
200g šampiónov
4 strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ

Kuskus osolíme, zalejeme 2-násobkom vriacej vody, prikryjeme a necháme napučať. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme šampióny, osolíme a restujeme, kým nepustia trochu šťavy. Potom pridáme hrášok a zelenú fazuľku, pár minút dusíme a následne pridáme varenú fazuľu. Necháme prehriať a odstavíme. Vo vriacej osolenej vode uvaríme ružičky brokolice, potom primiešame k zeleninovej zmesi. Kuskus premiešame s uvarenou quinoou a následne so zeleninovou zmesou. Môžme ešte trochu poliať olivovým olejom a pokvapkat tamari omáčkou a premiešať. Toto jedlo perfektne chutí aj za studena, posypané strúhaným parmezánom alebo klíčkami alfalfa. Prajem dobrú chuť!






You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky