Frittata so strúhanou cuketou, hermelínom a paradajkami

12:42

Keďže máme teraz zdroj domácich vajíčok, veľmi radi si pripravujeme na večeru frittaty na množstvo spôsobov. Frittata je veľmi variabilné jedlo, môžte do nej pridať čokoľvek čo nájdete v chladničke od zeleniny cez olivy, syry, šampióny až po tuniaka. Nám bolo treba dojesť cuketu, a tak hybaj s ňou na panvicu medzi vajíčka.

Ak patríte medzi tých, čo sa obávajú, že vajcia vám zvýšia cholesterol, čítajte ďalej.

Vajcia sú z nutričného hľadiska dokonalou potravinou. Pri správnej kombinácií stravy vám z vajec vôbec nehrozí zvýšenie cholesterolu. Správnou kombináciou sa rozumie vynechanie sacharidov pri konzumácií vajec. Namiesto pečiva, zemiakov, ryže, cestovín si dajte vajcia so zeleninou. Vmiešajte si ich do šalátu, spravte si omeletu a k tomu nakrájajte paradajky a uhorku. Vtedy sa nemusíte vôbec obávať, že by sa vám konzumáciou vajec zvýšil cholesterol.
Zlého cholesterolu sa naopak treba skôr obávať pri vysokom príjme sacharidov a rastlinných olejov a najmä pri kombinácií tukov spolu so sacharidmi (teda napr. mäsa s klasickou prílohou - zemiaky, ryža, cestoviny). Tuky a mäso je najlepšie jesť so zeleninou, čo je základom filozofie paleo stravovania, s ktorou sa síce úplne nestotožňujem. Ale je v nej množstvo argumentov, s ktorými súhlasím.


Na tento recept som použila panvicu vhodnú aj na zapekanie o priemere 26cm

Potrebujeme:

1 menšiu cuketu
5 cherry paradajok
2 strúčiky cesnaku
8 vajec
hrsť čerstvých byliniek - ja som použila saturejku a šalviu
pár plátkov hermelínu, prípadne mozzarely
1 PL olivového oleja
morská soľ

Na rozpálený olivový olej dáme restovať na plátky nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu, trochu osolíme a restujeme ešte asi 10 minút. Medzitým si rozbijeme vajíčka, nasekáme do nich bylinky, osolíme a prešľaháme. Cuketu odstavíme a ak pustí veľa vody, tak ju odlejeme. Cuketu zalejeme vajíčkami, po vrchu poukladáme plátky hermelínu a na polky pokrájané paradajky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 ºC a pečieme 15-20 minút. Podávame so šalátikom podľa chuti.


You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky