Pečená koreňová zelenina s tahini dresingom

23:01

Tento recept som robila už dávnejšie, keď ešte nebol taký výber sezónnej zeleniny a večery boli chladné. Nasladlú chuť mrkvy a petržlenu som doplnila jogurtovým dresingom s tahini omáčkou a cesnakovo-bylinkovou soľou. Tahini dodá tomu úplne iný rozmer.

A že neviete čo je to tahini? Ani ja som donedávna nevedela. Kúpila som si "to" len kvôli tomu, že je to jedna z hlavných prísad do klasickej cícerovej nátierky zvanej hummus. Ale teraz s ňou experimentujem a skúšam ju v úplne iných kombináciách. Tahini je teda pasta vyrobená z drvených sezamových semiačok a morskej soli - je to niečo ako arašidové maslo a môže sa aj podobne použiť. Tahini je bohatá najmä na vitamín E, ale aj vitamíny skupiny B. Obsahuje aj množstvo minerálnych látok, fosfor, draslík, horčík, železo. Považuje sa za jeden z najlepších zdrojov vápnika. Tahini je veľmi užitočným doplnkom pre vegánov a vegetariánov, pretože má veľký obsah bielkovín, dokonca väčší ako niektoré orechy.
Tahini vynikajúco chutí aj ako dresing na šalát, stačí rozmiešať tahini, olivový olej a trochu citrónovej šťavy alebo tamari (sójová omáčka bez obsahu lepku). Dodá šalátu úplne iný rozmer. A takisto vynikajúco tahini chutí keď ju zamiešate do jogurtu, ako v tomto prípade.
Tahini dostať v každom bio obchode a oplatí sa do nej investovať, vydrží dlho a nutrične veľmi zaujímavá a chutná.


Potrebujeme:

0,5 kg petržlen
0,8 kg mrkva
4 PL olivový olej
bylinková soľ
sušený alebo čerstvý tymián
na dresing:
plnotučný biely jogurt
2 ČL tahini
cesnakovo-bylinková soľ alebo bylinková a lisovaný cesnak


Zeleninu si očistíme, nakrájame a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dochutíme bylinkami a soľou, polejeme olivovým olejom a poriadne premiešame. Dáme piecť asi na 40-50 minút do rúry vyhriatej na 180 ºC. Kým sa zelenina pečie pripravíme si dresing. Vymiešame jogurt spolu s ostatnými ingredienciami. A potom už len čakáme kým sa zeleninka dopečie :)
Dobrú chuť!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky