Klíčkový šalát s krtónmi a strateným vajcom

11:42

Klíčky sú počas zimných mesiacov výborným zdrojom vitamínov. A navyše si ich veľmi jednoducho vie každý vypestovať u seba doma. Stačí ich cez noc nechať namočené v pohári s vodou a ráno vodu zliať, poriadne ich prepláchnuť. Potom už len každé ráno a večer prepláchnuť cez sitko až kým sa neobjavia klíčky. Niektorým semienkam (ako napríklad alfalfa alebo ďatelinka) to trvá dlhšie, no také mungo vám naklíči už do dvoch dní.
Klíčky môžte potom až niekoľko dní skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Okrem šalátov môžete surové klíčky pridávať do uvarených polievok, posypať nimi akékoľvek jedlo alebo ich pridať do smoothie. Vždy ich však používame surové, aby sme neprišli o cenné termolabilné vitamíny.
My pestujeme klíčky celú zimu a nevieme si to vynachváliť. Medzi moje najobľúbenejšie patria reďkovkové, ktoré som použila aj v dňešnom šaláte s pošírovaným vajíčkom.


Na 1 porciu budeme potrebovať:

5-6 listvo šalátu - ja som použila odrodu Lollo rosso
2 hrste klíčkov reďkovky a fazuľky mungo
hrsť chlebových krutónov
1 čerstvé vajíčko
1 PL olivového oleja
50ml octu
soľ
čierne korenie

  • Do hrnca si dáme variť vodu, v ktorej budeme pripravovať stratené vajce.
  • Medzitým si premyjeme a potrháme šalát, zmiešame v miske s kličkami, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a premiešame. Nakoniec pridáme aj krutóny.
  • Vajce si pripravíme podľa receptu na stratené vajce. (tu)
  • Hotové vajíčko vyberieme z hrnca deravou naberačkou a položíme na servítku, aby sa vajíčko osušilo od vody.
  • Potom položíme na vrch šalátu a žĺtko do polky narežeme aby vytieklo.
  • Osolíme a posypeme mletým čiernym korením a hneď podávame.


You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky