Bulgur s ručkovým kelom a šošovicou
11:58Ružičkový kel som donedávna takmer vôbec nejedla a teraz sa ho neviem nabažiť. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, je vynikajúci zapekaný, grilovaný alebo len tak restovaný na cibuľke. No najšetrnejšie a tým pádom najzdravšie je pripravovaný na pare. Takto pripravený ružičkový kel si zachová väčšie množstvo prospešných látok. Ja som si ho pripravila tiež na pare a potom pridala do bulguru spolu so šošovicou nie je to zrovna jedlo po ktorom je vhodné ísť do spoločnosti :D a posypala parmezánom. No poviem vám, kombinácia veľmi chutná a navyše rýchla a nenáročná príprava.
Na 3-4 porcie budete potrebovať:
2 menšie cibule nakrájané nadrobno
asi 400g ružičkového kelu
3 strúčiky cesnaku najemno nakrájané
1 hrnček celozrnného bulguru
1 konzerva šošovice alebo 1/2 hrnčeka uvarenej
2 PL olivového oleja
bylinková soľ
čerstvo mleté čierne korenie
štipka kajanského korenia
sušený tymián
syr parmezánového typu na posypanie
- Ružičkový kel si očistíme a uvaríme v pare do mäkka.
- Do stredne veľkého hrnca dáme zohriať olivový olej a orestujeme na ňom cibuľku. Po chvíli pridáme aj cesnak a ešte minútku restujeme.
- Zalejeme 2 hrnčekmi vody, vmiešame šošovicu a koreniny a necháme zovrieť.
- Potom vsypeme bulgur, povaríme ešte 3-5 minút (podľa návodu na obale), odstavíme a zakryjeme pokrievkou.
- Prykryté necháme až kým bulgur nenapučí a nevsiakne do seba všetku tekutinu.
- Rozdelíme do tanierov a posypeme strúhaným parmezánom.
0 komentárov