Pikantná krémová polievka z červenej kapusty

11:59

Väčšina z nás v kuchyni využíva červenú kapustu na jeden jediný recept - dusenú klasiku ako prílohu ku kačke alebo inému mäsu. Ja som sa donedávna tiež zaraďovala do tejto kategórie. No minule ma napadlo, že prečo túto vynikajúcu sezónnu zeleninu nevyužiť aj iným spôsobom, veď je to predsa škoda.
 A navyše, keď má pre naše telo toľko rôznych benefitov. Najefektívnejšie je ju síce konzumovať surovú v rôznych šalátoch s pridaním kvalitného oleja, aby telo dokázalo naplno využiť všetky výživné látky, ktoré obsahuje.

Kapusta spolu s kalerábom, kelom, karfiolom, brokolicou obsahujú fytochemikálie zvané izokyanáty, ktoré sú známe svojimi protirakovinovými účinkami. Majú totiž schopnosť blokovať karcinogenézu, laicky povedané rast a tvorbu rakoviny. Jednou veľkou nevýhodou izokyanátou však je, že pri tepelnej úprave sa degradujú. Preto ako som už spomínala, je najlepšie ju papať surovú. Ale polievočku aj napriek tomu určite vyskúšajte, je plná vlákniny a chutných hrejivých korenín.


Na 5-6 porcií budete potrebovať:

1/2 červenej kapusty nakrájanej na drobno
1-2 červené cibule nakrájanej nadrobno
3 zemiaky
3 strúčiky cesnaku
1 konzerva bielej fazule
1/4 ČL kajanského korenia
1/4 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
2 ČL morskej soli
1/2 ČL mletej rasce
štipka mletého koriandru
2 PL olivového oleja


  •  Olivový olej nalejeme do väčšieho hrnca a dáme zohriať. Do hrnca pridáme cibuľu a restujeme do sklovata. 
  • Potom primiešame nadrobno nakrájaný cesnak, zemiaky a kapustu. Pár minút restujeme, potom primiešame soľ a  všetky koreniny a po minútke podlejeme vodou tak, aby bola zelenina všetka vo vode a ešte niečo navyše. Ale to záleží aj od toho, akú hustú máte radi krémovu polievku. 
  • Nakoniec pridáme aj fazuľu z konzervy a varíme až kým kapusta nezmäkne.
  • Rozmixujeme a podávame pokvapkané ľanovým alebo iným olejom s nasekanými tekvicovými a slnečnicovými semiačkami.





You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky